Kvalitetni prenosni računalniki za vse potrebe

Kako poiskati zmogljiv prenosni računalnik?

Prenosni računalniki so postali nepogrešljiv pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi za dom, saj uporabniku omogočajo velike prednosti. Prenosniki so odlični zaradi svoje prilagodljivosti, saj lahko delate kjer koli in imate pomembne stvari ves čas pri roki. Pravtako prenosniki zaradi svoje tanjše oblike in posledično manjšega obsega strojne opreme za nemoteno delovanje porabijo bistveno manj energije kot stacionarni osebni računalniki. Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po videzu, velikosti ekrana in seveda zmogljivost, zato morate pri iskanju primernega prenosnika pozorno pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se morate, katere tehnične lastnosti so za vas prednostne in na podlagi tega iskati ustrezen prenosnik, ki vam bo zagotovil kar največjo zmogljivost in hkrati ugodno ceno.

Ugodni prenosniki visoke kakovosti

Prenosni računalniki se delijo v zelo različne kategorije, ki se med sabo razlikujejo po kvaliteti, namembnosti, velikosti, ceni in številnih drugih karakteristikah. Glede na številčnost ponudbe boste z malo podrobnejšega iskanja in raziskovanja z lahkoto našli ugodne prenosnike, ki bodo zadostili vašim pričakovanjem. Vendar pri izbiri prenosnega računalnika ne sme biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete najvišjo kvaliteto in morate izbrati dovolj zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal nemoteno delo.

Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo po CPU-jih in pomnilniku RAM-u, ki določata, kako hiter je notebook in koliko programov se lahko hkrati nemotenoizvaja. Pomnilnik označujemo v Gigabytih in več Ram-a pomeni hitrejši ter odzivnejši računalnik. Sodobni prenosni računalniki imajo običajno od 2 GB pomnilnika naprej ter 2-jedrni procesor s hitrostjo vsaj 1,2 GHz.

Druga stvar, ki jo morate upoštevati pri izbiri prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je prostor, kamor shranjujete vse vaše dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Danes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer povprečno med 60 in 100 GB, mnogi še več.

Tretja pomembna stvar, ki vas bo gotovo zanimala, ko boste iskali primeren nadstrešnice, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je večji zaslon očem bolj prijazen in je optimalen tudi za gledanje filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi večjo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona pomemben dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnega računalnika.

Še eden izmed ključnih dejavnikov je tudi teža prenosnega računalnika, ki je pomembna predvsem v primerih, ko načrtujete s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnika je odvisna od namembnosti prenosnega računalnika in njegove zmogljivosti. Zelo zmogljivi prenosni računalniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko lažji prenosniki tehtajo 1,3 kg ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če prisegate na zlato sredino, je optimalna izbira za vas standarden vsestranski prenosni računalnik, ki ponavadi tehta cca 2,5 kg.

Še zadnja izmed ključnih komponent, ki v prvi fazi vplivajo na vašo izbiro prenosnega računalnika, je grafična kartica, ki bo poskrbela za vizualne učinke pri uporabi prenosnega računalnika. V prenosnih računalnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kakršne so vgrajene v običajnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh izvedbah, kot integrirana grafična kartica ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosni računalniki in zmogljivost njihove baterije

Pri izbiranju prenosnika osrednjo vlogo zagotovo igra tudi zmogljivost baterije, vendar jo lahko zelo podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Ena izmed možnosti za daljšo življenjsko dobo baterije je zmanjšanje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko zelo podaljšate delovanje baterije. Med varčevalne ukrepe sodi tudi izklop velikih porabnikov energije, kot so LAN povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnikih smotrno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po določenem času neaktivnosti. Za izboljšanje zmogljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in na ta način preprečite neprestano vrtenje trdega diska.

Ko prenosnika dalj časa nimate v uporabi, je dobro, da baterijo napolnite do 80-odstotne zmogljivosti ter jo skupaj s prenosnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako poskrbeli za optimalne lastnosti in prenosniku zagotovili dolgo življenjsko dobo.

<< Domov